Orrefors sista aktiva glashytta

Det blev ännu en smålandsresa med gpsen som trygg färdkamrat. Ännu fler okända byar och nya vägar. Har ni hört talas om Flerohopp? Gummemåla? Skedebäckshult?

En av vägarna är som hämtad ur den vackraste av sagor. Kantad av små röda hus med vita knutar, susande tallskogar och enorma stånd av Akleja.

Och förstås – ännu en brand! Natten till måndag fick räddningstjänsten larm om brand i byggnad på Orranäs glasbruk, en del av det världsberömda Orrefors. Man har jobbat med glas i Orrefors sedan 1898 och just Orranäs var fram till i natt den sista aktiva glashyttan.

Redan när räddningstjänsten kom till platsen var hyttan helt övertänd och helt bortom räddning. Eftersom det fanns både gasol som syrgas i byggnaden inriktades arbetet på att hindra elden från att sprida sig.

Idag går stämningen i Orrefors att ta på. Längs avspärrningen samlas människor i olika åldrar. De tittar och pekar, minns anekdoter och är bedrövade.
Nu är det slut, nu finns ingenting kvar längre utbrister en äldre man som många andra här i samhället jobbat med glas hela yrkeslivet. Han torkar ögonen, samlar ihop rösten och får fram en viskning innan rösten brister igen.
– Det här var verkligen inte roligt!

Exakt hur branden startat vet man inte idag, men polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Inga personskador har rapporterats