Varning för bedragare i vaccinationstider


Under den närmaste tiden är det många som kommer att vaccinera sig mot Covid-19. I samband med detta har bedragare börjat ringa runt för att försöka lura folk. Lägg direkt på luren om du känner dig stressad eller pressad av någon som ringer.

Bedragarna ringer upp och säger att de kommer från exempelvis Folkhälsomyndigheten eller Region Blekinge och vill boka in en vaccinationstid åt dig. De kräver att du identifierar dig med bankdosa eller mobilt bank-id.
DU SKA ALDRIG LEGITIMERA DIG MED BANKDOSA ELLER MOBILT BANK-ID NÄR NÅGON BER DIG. LÄGG PÅ LUREN.

I vissa fall vill bedragarna även komma hem till dig.
SLÄPP INTE IN DEM. LÄGG PÅ LUREN

Du kommer aldrig bli uppringd av Folkhälsomyndigheten eller din region för Covid-19 vaccination. Det är du själv som bokar din tid, oftast via 1177. Du kan även bli kallad via brev.

En bedragare försöker alltid stressa dig till att göra något, eller hålla kvar dig i luren tills du har gjort som de vill. Var vaksam och lägg direkt på luren om samtalet känns konstigt eller oväntat. Du kan också ta stöd av släkt eller vänner om du känner dig osäker på hur du bokar upp tid för vaccination.

Hjälp oss stoppa bedragarna – dela gärna inlägget.

Läs mer om hur du skyddar dig mot telefonbedrägerier här:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/telefonbedragerier—skydda-dig/?fbclid=IwAR2_ctqXR7j9D6h27aIbMq73k-GwrUXyXBZYw42cmwruW_vzNjGayM_aL08