Det har varit en omskakande vecka på Björkholmen

På tisdagskvällen hölls ett möte på Scandic, anordnat av Björkholmens byalag. Detta efter branden som skedde på Björkholmen förra tisdagen.

Kåre som bodde på adressen där det brann berättade för övriga Björkholmsbor och andra intresserade om händelsen. Räddningsledaren Christer Lindau och brandingenjör Gustav Olsson från Räddningstjänsten Östra Blekinge, berättade om insatsen och om förebyggande arbete. Mats Hellman från Länsförsäkringar Blekinge kunde berätta om brandsäkerhet ur ett försäkringsbolags perspektiv. Mötet var ytterst välbesökt.

Räddningstjänstens mardrömscenario har länge varit just en brand på Björkholmen. Huset som brann, var delvis från 1700-talet och från 1800-talet. Insatsen utlarmades 03.54.10 med ett förlarm, huvudlarmet gick 03.54.48 och första styrkan var på plats 04.01. Då slog stora lågor ut genom fönstren på bottenvåningen. Ganska snart kom räddningstjänsten beslut att det är begränsning till kringliggande byggnader som var enda vägen. Lindau berättar att det enda han så här i efterhand skulle ha gjort annorlunda var att plocka in grävmaskinen tidigare, styrkor från Trossö, Ronneby, Rödeby, Jämjö och Bräkne-Hoby arbetare under dagen på platsen.

Räddningstjänstens insats avslutades kl 21.30 på tisdagen, då man överlämnade till Polisen.

Branddrabbade Kåre och hans hustru Lilian har bestämt sig för att huset ska byggas upp som en exakt kopia, Bed n breakfast verksamheten kommer att öppnas igen om 2 år. Det är målet för familjen.

Text och bilder

Suzanne Wernersson, Linslusfoto.se